da / en
I slutningen af 2020 skal projektet LINC teste selvkørende shuttles på DTU Campus i Lyngby. Du kan allerede nu sikre dig en plads og tilmelde dig som testpassager.

 

Af Lene Ulsted Carlsen

Det er nu muligt at tilmelde dig som testpassager, når tre selvkørende shuttles i slutningen af året og seks måneder frem skal køre på DTU Lyngby Campus.

”Vi er nu så sikre på, at vi får de nødvendige tilladelser til at køre, at vi åbner for tilmelding. Vi glæder os rigtig meget til at se, hvor mange der er interesserede i at prøve denne nye, spændende transportform af,” siger Kenneth Jørgensen, projektleder for LINC i Gate 21.

Alle medarbejdere, studerende og besøgende på DTU kan blive testpassagerer. LINC, der er et af de største danske projekter med selvkørende shuttles, kommer til at køre i den sydlige del af DTU Campus Lyngby. Se ruten her.

Projektet leder efter minimum 500 studerende, medarbejdere og hyppige gæster på campus, der har lyst til at være særlige testpassagerer. De skal undervejs i forløbet svare særskilt på spørgeskemaer og kan deltage i konkurrencer.

 

Viden fra dig skaber fremtidens transport

Testen af de selvkørende shuttles skal give indblik i, hvad du som passager synes om den nye transportform, og hvordan de selvkørende shuttles kan blive en del af fremtidige bymiljøer og den kollektive trafik. Det gøres blandt andet gennem spørgeskemaer før testen starter, under testen og en app særligt udviklet til LINC.

”Vi ønsker allerede inden testen starter op i slutningen af året at spørge ind til testpassagernes transportvaner for at se, om denne nye transportform kan blive et alternativ i passagernes hverdag. Det gør vi, fordi vi gerne vil kunne undersøge om folks adfærd ændrer sig igennem eksperimentet samt for at kunne vurdere potentialet for den selvkørende shuttle på længere sigt – vi vil særligt undersøge passagernes adfærd i forhold til ventetid, kørekomfort, rejsetidspunkt og hvordan vejret spiller ind på deres valg af transport på campus,” siger Jeppe Rich, professor ved DTU Management.

Derudover undersøger Roskilde Universitet, hvad passagerne synes om den nye transportform, og hvordan de bevæger sig i og omkring de selvkørende shuttles. Sidst, men ikke mindst, vil testpassagerne inden testen blive bedt om at downloade en app, som de skal bruge i forbindelsen med testen.

 

App giver præcise svar fra brugerne

DTU Compute udvikler i samarbejde med IBM LINC app’en til testpassagerne. Med appen kan du se, hvor de selvkørende shuttles er, og hvornår de kører. Samtidig bruger forskerne appen til at indsamle data om testpassagerernes adfærd og bevægelsesmønster i forbindelse med deres brug af de tre shuttles.

Det særlige ved appen er, at den på en ny måde kombinerer velkendte teknologier fra blandt andet løbe- og sundhedsapps med elementer fra trafikforskning.

“Vi tager appen et skridt videre end andre. Det er ikke bare er en tracking app, hvor vi kan se, hvor mange, der har taget den selvkørende shuttle-bus. Vi kan faktisk bruge den som et værktøj og integrere den med et spørgeskema. Ved hjælp af bluetooth beacons kan vi analysere data mere nøjagtigt, mens passagererne er i bussen. Det kan forhåbentlig give os en endnu mere detaljeret indsigt i deres transportmønstre,” siger Per Bækgaard, lektor på DTU Compute.

Udover DTU og RUC står Albertslund Kommune, Gladsaxe Kommune, Nobina Danmark A/S, IBM Danmark ApS og Gate 21 bag LINC. Projektet er desuden åbent for samarbejde med andre forskningsgrupper eller studenterprojekter.

Vil du bidrage? Tilmeldingen er åben nu!

Vil du være med til at forme fremtidens transport? Så tilmeld dig allerede nu som testpassager og bliv en del af en af Danmarks største test af selvkørende shuttles.

Læs mere og tilmeld dig her.

Om LINC projektet

LINC er et af de største projekter med selvkørende shuttles i Danmark. Her tester vi dem i naturlige bymiljøer med daglige passagerer, som har behov for transport. Formålet er at udvikle den kollektive trafik, så den også i fremtiden er et attraktivt og grønt valg for borgerne.

Partnerne i projektet er: Albertslund Kommune, Gladsaxe Kommune, Nobina Danmark A/S, IBM Danmark ApS, Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet og Gate 21.

Projektet er finansieret af partnerne og EU-programmet Urban Innovative Actions (UIA), som støtter projektet med 25 millioner kroner.

Læs mere om LINC her.