da / en

Teknologi, idéhistorie, engelsk, innovation, fysik og matematik. Alle fag som i de seneste to dage har inddraget selvkørende shuttles i undervisningen af HHX og HTX-elever på Next Vestskoven Gymnasium. Samtidig har eleverne kunnet hoppe på shuttlen direkte udenfor gymnasiets dør til en prøvetur.  

Undervisningen har tirsdag og onsdag i uge 35 været lidt anderledes for eleverne på på Next Vestskoven Gymnasium i Albertslund. Her har de nemlig både prøvet at køre i en selvkørende el-shuttle og arbejdet med den i forskellige fag.

”Mange lærere har kunnet finde vinkler ind i undervisningen både i samfundsmæssige og teknologi-fag. Flere lærere har nået at integrere det direkte i undervisningen nu, mens vi kan prøvekøre de selvkørende busser, mens andre tager det op senere. Det er megasjovt for eleverne – og har skabt rigtig mange gode refleksioner,” siger rektor Trine Ladekarl Nellemann.

Prøvekørslen med de selvkørende shuttles sker i et samarbejde mellem Gate 21-projektet LINC, Vestskoven Gymnasium og Albertslund Kommune.

 

Teori brugt i praksis

Der har i undervisningen været fokus på virkelighedsnære problemstillinger og arbejdet med, hvordan teori kan bruges i praksis. Det har Giovana Benitez og Martim Batista oplevet i faget idéhistorie:

”Vi har arbejdet med ANT-modellen, hvor vi har set på både udfordringerne og de gode ting i den selvkørende teknologi. Vi har talt om, hvordan det både kan skabe jobs og også fjerne nogle jobs – og talt om etikken i det,” supplerer Giovana og Martim hinanden.

De har begge fået en prøvetur og kan godt forestille sig selv som passagerer i den selvkørende shuttle i fremtiden.

”Det vil være en god transport, hvis der kommer lidt mere fart på og måske lidt mere plads i den. Det vil helt sikkert nemmere at tage den, end at tage et kørekort,” siger Giovana Benitez.

Til testkørslen på parkeringspladsen kører shuttlen cirka 10 kilometer i timen.

 

Selvkørende shuttles testes som en del af fremtidens by

De selvkørende shuttles på Vestskoven Gymnasium er en del af LINC-projektet, hvor de selvkørende shuttles kører i en 6-måneders lang test på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby. Her undersøger forskere, hvordan de studerende tager imod teknologien, og hvordan den kan integreres i fremtidens byer.

Bag projektet står Albertslund Kommune, Gladsaxe Kommune, Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet, Nobina Danmark, IBM Danmark og Gate 21. LINC-projektet er medfinansieret af European Region Development Fund gennem Urban Innovative Actions Initiative (UIA).